Uutisia


Juankosken Reserviläisistä vuoden yhdistys

WP_20150326_007
Palkinto vuoden yhdistykselle.

Pohjois-Savon reserviläispiirien kevätkokouksesta 26.3.2015 saatiin tuliaisina hylsy. Hylsy on kiertopalkinto vuoden yhdistyksen merkiksi ja tuo kyseinen komistus on yhdistyksellämme jo viidettä kertaa. Ensimmäisen kerran palkinto on yhdistyksellemme päätetty myöntää 1980, siitä kahden vuoden päästä hylsy vieraili jälleen meillä. Sitten seurasi pidempi tauko ja annettiin muidenkin Pohjois-Savon Reserviläispiirin alueen yhdistysten kierrättää hylsyä tykönään kymmenen vuoden ajan, kunnes 1992 hylsy on käyty noutamassa palkinnoksi innokkaasta toiminnasta. Neljännen kerran palkinto saatiin 2008.

Viidennen kerran kunniaksi lähdettiin hakemaan hylsyä kahdeksan jäsenen voimin kevätkokouksesta. Matkalla muisteltiin millaisilla toiminnoilla palkinto ansaittiin ensimmäisen kerran yhdistyksellemme ja puheissa saavutettiin pikimmiten nykyhetkikin. Innokasta on jäsenistö ollut kautta aikain jotoksissa ja ammunnan parissa. Nyt tämä viides kerta 2014 vuoden yhdistyksenä osoittaa, kuinka aktiivisia olette te Juankosken Reserviläisten jäsenet olleet. Ilman palavaa reserviläisintoa ei tällaisiin palkitsemisiin ylletä.

WP_20150326_003
Puheenjohtaja pokkaamassa hylsyä hallituksen ja jäsenistön puolesta.

 

Suurenmoiset kiitokset aktiivisille toimijoille! Tästä on hyvä jatkaa hyväksi havaitulla tiellä vapaaehtoisen maanpuolustuksen parissa.

22.4.2015 Mika Pirinen


 

Partiolaiset tutustumassa ilma-aseammuntaan

Helmikuun toisena päivänä saapui Kaavin Iloharjulle ilma-aseammunnasta kiinnostuneita partiolaisia ottamaan hieman tuntumaa lajiin. Partiolaisten yhdentoista hengen ryhmä vahvistettuna heidän ohjaajalla sai ensitöikseen kuunnella nopean esittelyn meistä neljästä kouluttamaan saapuneesta reserviläisestä. Esittelyn jälkeen kerrottiin tietopaketti ammuntalajeihin liittyvistä  turvallisuusnäkökohdista ja korostettiin rauhallisuutta sekä johdonmukaisuutta aseita käsiteltäessä. Hyvin asiat istuivat kuuntelijajoukon mieleen ja toiminta päästiin aloittamaan hyvässä järjestyksessä. Koulutusaseina käytettiin kahta ilmakivääriä ja muutamaa jäsenistön ilmapistoolia.

20150202_191437
Ampumasuorituksia vapaalta kädeltä sekä tukea apuna käyttäen

Ampumapöytien taakse ei tarvinnut ketään houkutella, vaan paikat täyttyivät nopeaan. Suorituksia lähdettiin tekemään ihan perusteista. Ensimmäisenä asekohtaiset ominaisuudet ja toiminta suorituksen aikana käytiin lävitse jokaisen ampujan kohdalla. Pääsääntöisesti osumat alkoivat löytyä taulun alueelta. Muutamat vinkit, kuten jalkojen asennon merkityksestä ja hengitystekniikasta auttoi jo osumien kasaantumisen mustalle. Onnistumisen ilosta levisikin monen kasvoille leveä hymy ja saattoi siitä jopa jäädä kytemään innostus lajin pariin. Se onkin loistava palkinto meille opastamaan saapuneille reserviläisille, joten hyvä mieli jäi meillekin.

20150202_191702
Osumien tarkastelua ja pohdintaa mikä on niihin vaikuttanut

Lopulta huomattiin reilun kahden tunnin vierähtäneen hyvän lajin parissa todella nopeaan. Puheensorina osumien ja suoritusten vertailusta osallistujien välillä kiiri ilmassa iloiseen sävyyn. Tiedä vaikka jollekin tästä harrastuksesta aukeaisi kilpailu-urakin.

25.2.2015 Mika Pirinen


 

Kinkkukisoista itsenäisyyspäivään

Yhdistyksen toiminnassa on ollut varsin aktiivinen loppuvuoden rutistus. Aktiivisuus on kuitenkin vaatinut paljon viestin välittämistä jäsenistölle ja eri tahojen kuuntelua, jotta osataan olla oikeissa paikoissa ja toimissa. Kasvaneen aktiivisuuden myötä huomataan, kuinka tärkeää on riittävän aikainen tiedotus.

Varsin iso työ tehtiin vuosittain järjestettävän kinkkukisan parissa. Kilpailun yhteydessä pidettiin myös reserviläisten joulutulet tapahtuma. Kilpailun yksi ampumaosio ammuttiin pienoispistoolilla ja toinen reserviläiskiväärillä. Pohjois-Savon upseeri-piiriltä haettiin lainaan .223 kaliiberin reserviläiskivääreitä kuusi kappaletta. Lainakaluston saamisen edellytyksenä on, että vähintään yksi tai useampi henkilö on suorittanut kyseisille aseille koulutuksen. Kisoista oma artikkeli uutisia sivulla.

Itsenäisyyspäivän seppeleenlaskuihin ja kunniakäynteihin tänä vuonna saatiin varsin suuri joukko aktiivisia yhdistyksen jäseniä. Juankosken Reserviläisten läsnäolo neljällä eri sankarihautausmaalla on huikea ja hatunnoston arvoinen saavutus. Sankarivainajia kunnioitettiin Juankoskella 3 jäsenen, Kaavilla 3 jäsenen ja Säyneisessä 2 jäsenen, sekä Muuruveden sankarihaudoilla 6 jäsenen miehityksellä. Muuruveden kirkossa oli myös graniittisten Pro patria taulujen paljastus osana itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia. Tauluihin on kaiverrettu isänmaan puolesta henkensä antaneiden nimiä yhteensä 136.

Säyneisen sankarihaudoilla kunniakäynti tuli seurakunnalle yllätyksenä, mutta varsin mukavana sellaisena. Seurakunnan edustajat olivat kiitelleet kunniakäynnin tehneitä reserviläisiä ja olivat kysyneet halukkuutta tulla tilaisuuteen seuraavanakin vuonna. Reippaat ja innokkaat yhdistyksen jäsenet olivat siltä seisomalta lupautuneet tulemaan arvokkaaseen tilaisuuteen kunnioittamaan isänmaansa puolesta henkensä antaneita.

Kutsu kävi myös itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin Kuopioon Pohjois-Savon aluetoimistolle. Kyseessä oli ylennys- ja palkitsemistilaisuus, jossa yhdistyksemme jäsen ylennettiin alikersantin arvoon. Tilaisuuden jälkeen oli Kuopion sankaripuiston seppeleenlasku.

Riikinnevan ammuntoja

Ensin lipas täyteen

Myös Leppävirralla Riikinnevan ampumaradalla yhdistyksemme edustajat viettivät itsenäisyyspäivää perinteisin menoin. Miehet ampuivat sekä kilpaa että huvikseen, puolisot tyytyivät tällä kertaa vain kuvaamaan toimintaa. Kilpailulajeina olivat perinnepistooli: tarkkuusosa 30-laukausta ja kivääri kenttä 10+10-laukausta. Kilpailujen jälkeen oli mahdollisuus ampua sodan aikaisilla sarjatuliaseilla. Mukana tällä kertaa myös hieman harvinaisempaa kalustoa kuten Sten- ja Thompson konepistooleita, tankki-Emma ym. mielenkiintoisia aseita joista meille historiallisesti tärkeimpiä tietenkin Suomi-konepistoolit. Pohjois-Savon reserviläisiä oli mukana runsaasti räntäsateesta huolimatta. Mukavaa tunnelmaa lisäsi runsas ruokatarjonta ja lämmin kota jossa tarinankertojia riitti.

20141206_140215
ja sitten pysäyttäviä sarjoja!

 

Joulutulet ja kinkkukisat tyyliin Juankosken Reserviläiset ry

Juankosken Reserviläiset ry on järjestänyt kinkkukisoja vuodesta 2011 lähtien.  Tapahtuman synty liittyy talvisodan alkamisen muistamiseen, josta kilpailun ajankohta joka on aina itsenäisyyspäivää edeltävän viikon lauantai.  Ampumakilpailulla pyritään vaalimaan maamme itsenäisyyden puolesta taistelleiden muistoa sekä ylläpitämään reserviläisten ampumataitoa.

Vuodesta 2013 alkaen on kisan alkuun yhdistetty myös reserviläisten joulutulet tapahtuma.  Paikalla on silloin alueseurakunnan pappi sekä kanttori ja heidän mukanaan myös muuta seurakunnan väkeä laulamassa.

SONY DSC
Seurakunnan pappi ja kanttori joulutulet tapahtumassa.

Kinkkukisa on yhdistyksestä riippumaton kaikille avoin ampumakilpailu, joka muodostuu pistooli- ja kiväärirasteista.  Molempien rastien pisteet lasketaan yhteen ja näin saadaan kilpailijan sijoitus.  Aseet ja rastien tehtävät vaihtelevat vuosittain.  Sarjoina alle 50-v, 50-v ja yli sekä naisten sarja. Tarvittaessa myös naisilla on ikäsarjat.

SONY DSC
Onnelliset ja nälkäiset voittajat kinkkuineen.

Kilpailun jälkeen on ollut myös pienimuotoista jotostelua lähimaastossa, kuten sissipartiotoimintaa ja telttamajoitusta.

Kilpailijat maksavat kilpailun lopetettuaan ennakkoon ilmoitetun maksun/suoritus oman kilpailukorttinsa mukaan.  Suorituskertoja kertyy kullekin oman tarpeen ja ratakapasiteetin puitteissa. Palkintoina on kinkku joka sarjan kolmelle parhaalle ampujalle. Kilpailijoita on ollut n. 30 / vuosi. Kilpailun mahdollinen tuotto käytetään Juankosken Reserviläiset ry:n toimintaan. http://www.juankoskenreservilaiset.fi/.

Palkintojen hankintaa tukevat muutamat paikalliset maanpuolustushenkiset yrittäjät. Kinkut ja makkarat, sekä kahvitarvikkeet toimitti Terhontori http://www.terhontori.fi/ Muuruvedeltä ja Taksi Jarmo Räsänen Oy Kaavilta on vastannut sponsoroinnista.